Ez'Sha FotoPage

By: shaniah rohani

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 28-Apr-2009 06:34 Email | Share | | Bookmark
Pindah umah...

Dah totop dah umah nie... dah pindah umah baru.. Sila lar ke umah baru yer...


Thursday, 19-Mar-2009 01:52 Email | Share | | Bookmark
march hupdet... hu..hu...hu...

Tu dia... dah lama benor tak hupdet fp nie.
Masa tak der... kelas skang nie by modul..
bkn mcm sblm nie, ikot slot
jd berminggu2 kene buat kelas abihkan satu modul
tp pastu dpt ler rehat b'mgg2 lak
tp sejak mula keje bln 2 aritu
ada kelas jer memnjg sampai 3 bln
nie dah masuk bln ke2 utk kelas ke2
bln dpn, modul lain lak
hadoiiii....
amat dahsyat kan?
tp pastu dah blh rehat ler.....

Najmi sekarang dah 3 bln 2 mgg
Mgg lps, 12hb march, bwk Najmi pi cucok utk 3 bln
Alhamdulillah..... dia ok, tak demam
siap berpeluh2 lg mlm tu.. sampai basah bantal dia
masa kene cucuk pun, nangeh jap masa kene cucok jarum
cabut jer jarum, dia dah sengap...
sblm cucok, pi timbang dia
berat dia, 6kg ok...
peramal2 kat nursery tu kata cam dah 7-8kg
susu dah makin kuat minum,
dah kene tuko botol yg beso sket
kalo gune susu yg 4oz tu, kene bancuh 2 kali
susu jer kuat, air suam hempeh...
berkerut2 muke kalo bg air suam

Skrg najmi makin kuat mengiring
tgh makeup2 dia pun dah menyenget jer
tak nyabor2.... nak pakaikan pempes pun susah
pastu, klu nak tido ngamuk2 dulu (pesen baru)
paling dia suke kalo orang timang dia
suke gile dia, mengekek2 gelak
suke tgk tv, mcm ler dia paham sgt


nie aksi najmi tgk tv





Kat nursery lak, dia dah tak mo tido dlm baby cot
tido asing dlm bilik pun tak mo
kat nursery tu, baby ada bilik khas
tapi dia tak mo tido kat dlm bilik
kalo letak dia ateh tilam kat ruang tamu nursery tu
syok jer dia tido.... budak2 lain bising2 main pun
dia tido cam tak der pape
klu sunyi2 kat dlm bilik,
baru tido 10 minit, dia jaga...
tido kat luar bilik
plg lama sejam dia tido
tido mlm lak, start kol 7.30 mlm tu dia tido
sampai ler kol 6.30... otomatik dia bgn sendiri
tgh2 mlm, mcm biasa ler... bgn nyusu..

Masa ada jomheboh kat mitc melaka
bwk ler najmi pegi
(yg sbenornye, mama dia yg t’gedik nak pegi )
sajer, jln2 mkn angin
sampai sana, letak dia dlm stroller tu
kat sana, speaker kan kuat
sian kat najmi, t'lonjak2 dia kat dlm tu
kite pun terasa b'dentum dentam jer jantung
kalo kat baby, lg ler terasa kuat
sampai terbeliak mata dia
gie sana pun tak lama, kejap jer
w/pun dia tak nangis dgn bunyi2an kuat tu
tp sian ler kat dia


Gambar Najmi kat jomheboh





Masa nak blk tu, sorong dia nak ke tmpt parking keta
tgk2, dia dah hanyut dah





bleh plak dia tido tgh2 paneh rembang tuh... hu hu hu...


balik dari jomheboh tu, lepak jer kat umah
penat koo.... padahal bkn lama sgt pun ke sana
tp nie ada gambo bdk yg paling penat
kene peluk ngan papa dia...










Wednesday, 11-Feb-2009 08:33 Email | Share | | Bookmark
..::Adeh::..

Sabtu lepas mak ayah dtg mlk
rindu kat cucu kot..
depa sampai tghari sabtu,
Kununnye nak blk ari...
ckp ngan mak... ala, watper blk awai2,
tido ler sini... tp ayah kata, tak der saper nak tgk pokok cili dia
hish.... kot nak blk awal, blk ler pg esok...
last2, mak ayah tido jgk satu mlm kat mlk..

ptg sabtu tu, bwk mak ayah gie paso mlm tampin,
mak dukung najmi, dlm keta pun mak yg pegang
tp, bile dah sampai paso mlm..
soh asben lak dukung..
ho ler... parking jauh skit dr tmpt paso tu
lenguh tgn...

Pg ahad tu pi ler klinik kat alor gajah
Najmi, kene selsema..
pg2 bute tu, mesti dia t'jaga & meragam
idong dah t'sumbat, susah nak b'nafas
aku pam ler gune pam hingus tu
tp dpt sket jer... dah idong t'sumbat kan...
hingusnye bkn byk pon!
cian tgk najmi..
paham2 jer ler, dah ramai2 kat nursery tu..
sbb dr ari jumaat tu bdnnye cam dedo jer..
cam nak demam...
tp doc cek, amik suhu bdn, tak der lak demam
doc bg ubat kahak & selesema..
blk umah tu, pas bg dia susu, bg ler dia mkn ubat
seriau jgk, takut dia takmo mkn
tp dia mkn ubat cam best jerk..
mujur dia mkn, klu ikot perangai aku.. hampesss....

Ari senin tu pulak, bwk najmi gie checkup kat klinik
checkup utk 2 bln
berat dia 5.4kg.... patut ler lenguh jer tgn nie
ckp kat nurse tu, najmi selsema
dia kata selsema tak per, blh cucuk
klu demam tak leh cucuk
dpt ler Najmi 2 das tembakan jarum kat peha dia
najmi dpt suntikan yg baru (DTap)
kat melaka nie tak der tp klinik nie ada simpan stok
jadi najmi nie 1st baby ler yg dpt kat sini


Masa kene tu, melalak jgk ler najmi kejap
pastu dah... skejap jer dia melalaknye..
bagus baby mama nie... jgn jadi cam mama...

Nie muke budak yg baru pas kene cucok...



ciiiiiiiaaaannnnn diiiiiaaaaa.....



Nie lak gmbr dia masa genap2 omo dia 2 bln pada 4/2/09



syioknye tido....



Gambar najmi ngan mama... ramai org kata aku dah kurus... yer ker?
Ala.... kuruih tang perut....









Monday, 2-Feb-2009 02:41 Email | Share | | Bookmark
Hari pertama keje daa....

 
 
baru bebrp jam pas lahir
View all 13 photos...
Lama dah tak hapdate fp nie..
sejak coti aritu, sampai ler la nie.
arinie dah start keje
ada masa skit nak bertenet.

Pg td cam berat jer ati
nak tgglkan najmi kat nursery
tp tak kan nak bwk keje
ntah apa kabor ler dia skang
tghari nnt nak pi jenguk jap
dkt jer, nursery kat kuarters

Blk sini dari ari khamis mgg lps
sajer blk awal, kemas umah & rehat2
ari jumaat gie tgk nursery kat adtec
hm... ok gak nurserynye
pi letak katil najmi skali
pastu gie amik hamper KSK Adtec bagi





bapok besor hampernye
Ok ler tu... rezeki najmi
tengkiu uols... bagi hamper nie
len kali bagi ler lagi yer...


sbb dah lama tak update
nak citer skit.. kronologi bersalin

Start cuti aritu, 26hb 11 2008.
mmg sajer nak cuti awal... kot2 ler... baby nak kuar awal..
ramai peramal2 dok meramal tarikh tp akhirnya, pada 4hb 12 2008 bersamaan ari khamis... lahirlah seorang insan ke dunia tepat jam 01:01 ptg
yg diberi nama Muhammad Najmi Muhaimin ke dunia... (berat 3.05kg)
awal 2 ari dari tarikh edd.

Sebenarnya, ptg selasa tu dah kuar tanda..
tp buat tak reti jer lagi.
mlm tu dah start sakit pinggang tp geli2 jer..
geli2 pun, tak leh tido jgk ler dibuatnye
mulanya nak pi spital ler kununnye (dah tak sabar dah sebenarnya)
tp tak jadi... mak kata tak yah pegi dulu...
kang dok sana kang, asben bkn leh teman pun.
dok sorg2 kat wad tu, lagi azab..
tul jgk tu..

pastu, ari rabu tu.... dah tak leh nak bersuka ria sgt dah
dah terbaring jer dah
sakit pinggang wooo....
tp sakit yg masih leh senyum2 lagi ler..
dok kat umah ngan asben..
mkn.... dah tak lalu dah masa tu
tp kene paksa... mkn ler nasi 2-3 sudu

pastu, mlm tu dah tak leh nak tido
org lain syok tido, aku dok berkawat dlm umah
baring kejap, time contraction tu... trus b'kawat
langsung tak leh tido

pastu, kol 3 pg tu... trus gie spital sg buloh
sbb air ketuban dah pecah
dok dlm keta pun, dah tak senang duduk
spital yg dkt pun rasa cam jauh jerk..

sampai kat spital, nurse cek... dah buka 4cm
trus masok labour room
masa tu, kol 4.30 pagi

dah tukar baju,
dok dlm tu sorg2...
skejap2 contraction dtg, mmg tak leh nak tahan
nurse bagi sedut gas aper ntah,
bagi kurang rasa sakit, pun tak jln jgk
pastu, dlm kol 9 lebih, nurse cek lg…
dah buka 6cm
haduh…. Skit punyer lama sakit camtu, baru 6cm?

dr dlm LB tu, dgr jer baby org lain nangis
isk…. Biler ler plak baby aku nak kuar
dah tak thn rasanya

tgh2 dok sakit tu, nak terkencing lak..
bgth kat nurse, dia tak bg gie toilet
takut terberanak kat toilet
dia cucok tiub, soh kencing dlm mangkuk
isk…. Mana reti nak kencing b’baring camtuh

pastu, ada lak sorg doc lelaki masuk
isk… tak der doc pompuan ker kat sini?
Dia tgk repot kat meja & bacaan jantung baby
Pastu ‘cek’…. Hadoi…. Sakit sgt
Masa tu dah kerap dah rasa contractionnyer..

Dlm kol 10 @ 11 mcm tu ( tak tak hirau jam dah…)
Ada dua org doc yg pantau (berduet lak depa nieh)
Sorg lelaki, sorg pompuan

Pastu, tak lama pas tu…
Cek, dah buka 9cm
Doc laki & nurse2 sume dah get ready..
Doc soh teran…
Aku teran ler…. Tp tak berjaya
Tenaga pun dah kurang sbenarnye
Yer ler…. Dah ler tak mkn
Pastu lama lak tu sakitnye
Doc tgk bacaan jantung baby dah lemah
Last action, kene operate jgk
Doc pggl asben, bgth itu ini,
Sain surat, trus sorong aku ke operation room

Dah kene bius,
Baring ler….
Masa tu dah tak rasa lg contraction
Rasa cam perut kene tekan2
Intai kat cermin atas,
Tgk doc tgh tekan2 perut
Perut dah menganga rupenye

Pastu sedar2 dah dgr suara baby nangis
Syahdunyee…. Dah kuar dah baby aku
Pastu, dah siap bersihkan
Nurse tunjuk baby
Dia soh sebut jantina & bagi aku cium baby
Ini ler rupe my baby boy.... Najmi







Skrg Najmi dah pandai gelak2 bile ada org agah
siap buat bunyi2 skali, ikot sama org m'agah dia
Alhamdulillah... stakat nie, wkt siang dia tak brp nak tido
Pas mandi ptg & nyusu, dia tido smpi ler ke mlm
Klu wkt tu kite kaco dia, mmg dia ngamok
mlm dia nyenyak tido, bgn skejap nyusu pastu smbg tido blk
kire senang ler skit, sbb kite nie bekerja..

Rabu nie, dah genap ler umo dia 2 bln
Dah makin semangat dia
tak per... janji sihat...
mgg dpn baru nak gie start check up kat klinik sini


Gambar terbaru Najmi..








Monday, 24-Nov-2008 11:20 Email | Share | | Bookmark
Counting....

 
 
 
Pejam celik pejam celik, dah masuk 38 minggu..
tunggu masa jer skrg nie..
kdg2 ada rasa takut rasa tak sabar pun ada..

aritu masa yang laen2 sebok setup lab utk final amali,
aku pun sajer menyebok
lab aku tak yah kene setup,
tp dok opis jer cam boring lak sengsorg..
pastu, gie lawat tapak...
amik ler gambo sket...
bukan slalu ada mood nak bergambo nieh!
nak plak masa bulan tgh penuh nie..










[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net